بیست نکته مهم درباره وام مستاجران


ثبت‌نام وام ودیعه مسکن برای سال ۱۴۰۰ از ۲۶خردادماه آغاز شده و بعد از گذشت یکی دو هفته با شفاف‌سازی‌ها و مصاحبه مسئولان با رسانه‌ها تقریبا جواب همه سوال‌هایمان را درباره فرآیند پرداخت وام ودیعه مسکن گرفته‌ایم. افزایش مبلغ وام به ۷۰میلیون تومان در تهران، ۴۰میلیون تومان در کلانشهرها و ۲۵میلیون تومان در دیگر شهرها، امید مستاجرها به گذر از تابستان سخت ۱۴۰۰ را بیشتر کرده است. به خصوص که امسال برخلاف سال گذشته برخی محدودیت‌ها از جمله متراژ واحد مسکونی و شرط تاهل کنار گذاشته شده و تعداد افراد بیشتری می‌توانند برای دریافت وام به سامانه tem.mrud.ir مراجعه کنند.

  1.   مبلغ وام ودیعه مسکن چقدر است؟
    وام ودیعه مسکن نسبت به سال گذشته بین ۴۰ تا ۶۶درصد افزایش پیدا کرده.مستاجران تهرانی امسال به جای ۵۰میلیون می‌توانند تا سقف ۷۰میلیون تومان وام ودیعه مسکن دریافت کنند. همچنین مبلغ وام بر اساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا ۴۰میلیون تومان است و در دیگر شهرها وام ودیعه ۲۵میلیون تومانی در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد.
  2.   کدام شهرها کلانشهر محسوب می‌شوند؟
    شهرهایی که بالاتر از یک میلیون نفر جمعیت دارند،کلانشهر به حساب می‌آیند. بر اساس آخرین سرشماری، علاوه بر تهران، شهرهای مشهد، اصفهان، کرج، شیراز، تبریز، قم و اهواز جمعیت بالای یک میلیون نفری دارند.آنطور که وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده،در طرح وام ودیعه مسکن کرمانشاه هم با وجود جمعیت کمتر از یک میلیون نفری، کلانشهر در نظر گرفته شده است.
  3. مستاجران برای دریافت وام باید به کجا مراجعه کنند؟
    فرآیند ثبت‌نام وام ودیعه مسکن کاملا غیرحضوری است.متقاضیان می‌توانند برای دریافت این وام به سامانه طرح اقدام ملی مسکن وزارت راه و شهرسازی به نشانی tem.mrud.ir مراجعه کنند.سال گذشته علاوه بر این سامانه، شماره پیامکی برای ثبت‌نام در نظر گرفته شده بود ولی امسال سامانه طرح ملی مسکن تنها محل برای ثبت‌نام وام ودیعه معرفی شده است. مهلت ثبت‌نام تا پایان شهریورماه در نظر گرفته شده است.
  4.  چه کسانی می‌توانند وام ودیعه مسکن بگیرند؟
    وام ودیعه مسکن به مستاجرانی پرداخت می‌شود که حداقل پنج سال سابقه سکونت در شهر موردنظر را داشته باشند.کسانی که از سال ۸۴ تا به حال خانه یا زمین ملکی به نامشان بوده نمی‌توانند برای دریافت وام ودیعه مسکن درخواست دهند. متقاضیان دریافت وام ودیعه مسکن باید متاهل یا سرپرست خانوار باشند. آنطور که در سامانه ثبت‌نام وام ودیعه مسکن آمده، تاریخ قرارداد اجاره‌نامه واحد مسکونی باید مربوط به شش ماه اول سال ۱۴۰۰ باشد.
  5. محدودیتی برای متراژ خانه‌ها در نظر گرفته شده است؟
    برخی منابع با استناد به شرایط وام ودیعه مسکن در سال گذشته گفته‌اند این وام تنها به خانه‌‌های کمتر از ۷۵مترمربع در تهران و خانه‌های کمتر از ۱۰۰مترمربع در شهرستان‌ها تعلق می‌گیرد اما محمود محمودزاده این موضوع را تکذیب کرده و گفته شرطی درباره متراژ خانه وجود ندارد و این وام به هر خانه‌ای تعلق می‌گیرد.
  6. تکلیف مستاجران نیمه دوم سال چه می‌شود؟
    آنطور که در شرایط ثبت‌نام وام ودیعه مسکن آمده، تاریخ قرارداد اجاره باید مربوط به شش ماه اول سال ۱۴۰۰ باشد. پارسال هم تنها مستاجرانی که تاریخ قراردادشان مرداد تا شهریور ۹۹ بود توانستند وام بگیرند. معاون وزارت راه و شهرسازی درباره شرایط دریافت وام برای کسانی که تاریخ قرارداد اجاره‌ آنها مربوط به نیمه دوم سال است گفته کسانی که زمان تمدید اجاره‌نامه آنها در نیمه دوم سال است با ثبت‌نام در سامانه و پشت سر گذاشتن مراحل بانکی، اجاره‌نامه تمدید شده و کد رهگیری را ارائه می‌کنند.
  7.  مجردها در چه حالتی می‌توانند وام بگیرند؟
    امسال زنان و مردان مجرد هم می‌توانند از وام ودیعه مسکن استفاده کنند. محمود محمودزاده می‌گوید براساس مصوبه ستاد مبارزه با کرونا همه خانم‌هایی که بالای ۳۵ سال سن دارند، خودسرپرست هستند و با خانواده زندگی نمی‌کنند، می‌توانند از تسهیلات اجاره استفاده کنند. ضمن اینکه به مردان سرپرست خانوار که به دلیل فوت همسر، طلاق و متارکه مجرد هستند نیز وام اجاره تعلق می‌گیرد.
  8.  سکونت پنج‌ساله چطور قابل اثبات است؟
    برای اینکه به بانک ثابت کنید پنج‌سال است در شهر موردنظر سکونت دارید، باید یکی از مدارک گواهی تولد متقاضی، همسر و فرزندان، جواز کسب صنوف، سابقه پرداخت بیمه درمان، گواهی اشتغال به کار از نهاهای دولتی، گواهی تحصیلی فرزندان گواهی مبنی بر محل پرداخت مستمری‌بگیران و بازنشستگان را ارائه کنید.
  9. چه کسانی امسال نمی‌توانند وام بگیرند؟
    مستاجرانی که سال گذشته وام ودیعه مسکن را دریافت کرده بودند و تاکنون اقساط آن را پرداخت نکرده و اصل وام را به بانک برنگردانده‌اند نمی‌توانند امسال برای دریافت وام ودیعه مسکن اقدام کنند. معاون وزیر راه و شهرسازی گفته در این مورد در حال رایزنی با بانک‌ها هستیم و امیدواریم به نتایج خوبی برسیم. برخی منابع گفته‌اند به طور کلی آنهایی که سال گذشته وام ودیعه مسکن گرفته بودند به علت سبز نبودن فرم ج قادر به دریافت وام ودیعه مسکن نیستند،اما بررسی‌ها نشان می‌دهد مستاجرانی که پارسال وام گرفته‌اند،اگر اصل و سود وام را به بانک برگردانده باشند محدودیتی برای ثبت‌نام ندارند.
  10.  بازپرداخت وام ودیعه مسکن به چه صورت خواهد بود؟
    وام ودیعه مسکن در قالب تسهیلات یک‌ساله پرداخت می‌شود و آنطور که در سامانه وزارت راه‌وشهرسازی آمده،در این مدت مستاجر تنها سود ۱۳درصدی را در قالب اقساط پرداخت خواهد کرد و اصل وام در پایان دوره یک‌ساله به صورت یکجا تسویه می‌شود. البته روش دیگری هم برای بازپرداخت وام ودیعه مسکن وجود دارد که در آن مبلغ وام در اختیار مستاجر خواهد ماند و متقاضی اصل و سود را به طور کامل در قالب اقساط ماهانه پرداخت می‌کند. مدت بازپرداخت در روش دوم برای وام ۷۰میلیونی تهرانی‌ها پنج سال و برای وام ۴۰میلیونی کلانشهرها و ۲۵میلیونی دیگر شهرها سه سال در نظر گرفته شده است. در روش دوم نرخ سود تسهیلات کمتر و معادل ۱۲درصد خواهد بود.
  11.  اقساط وام ودیعه در حالت بازپرداخت سود تسهیلات چقدر است؟ اگر بخواهید وام ودیعه مسکن را یک‌ساله به بانک برگردانید و در این مدت تنها سود ۱۳درصدی را به بانک پرداخت کنید، مبلغ اقساط در کمترین حالت ممکن خواهد بود. طوری که اقساط وام ۷۰میلیونی تهرانی‌ها در این حالت ماهی ۴۲۰هزار تومان خواهد بود. کسانی که وام ۴۰میلیونی می‌گیرند، ماهی ۲۴۰هزار تومان و کسانی وام ۲۵میلیونی می‌گیرند، ماهی تنها ۱۵۰هزار تومان به بانک پرداخت خواهند کرد. در این روش اصل وام در پایان دوره قرارداد و به صورت یکجا به بانک برگردانده می‌شود.
  12.   اقساط وام ودیعه در حالت بازپرداخت اصل و سود چقدر است؟
    اگر روش دوم بازپرداخت وام ودیعه مسکن را انتخاب کنید و بخواهید با نگه داشتن اصل وام، اقساط را به‌طور کامل پرداخت کنید، برای بازپرداخت وام ۷۰میلیونی در تهران پنج سال فرصت دارید و در این مدت باید هرماه یک میلیون و ۵۶۰هزار تومان قسط بدهید. مهلت بازپرداخت وام در کلانشهرها و دیگر شهرها سه ساله است و محاسبات نشان می‌دهد اقساط وام ۴۰میلیونی در این حالت ماهانه یک میلیون و ۳۳۰هزار تومان و اقساط وام ۲۵میلیونی ماهانه ۸۳۰هزار تومان خواهد بود.
  13.   دریافت وام ودیعه مسکن تا چه حد به صرفه است؟
    در حالت عادی با تبدیل پول پیش و اجاره خانه، مستاجر می‌تواند به جای پرداخت هر ۱۰۰میلیون تومان پول پیش، سه میلیون تومان اجاره پرداخت کند. با این حساب عموما نرخ سود ۳۳درصد در نظر گرفته می‌شود. درحالی که مستاجران با دریافت وام ودیعه ۷۰میلیونی سود ۱۳درصدی پرداخت خواهند کرد و می‌توانند به جای پرداخت دو میلیون و ۱۰۰هزار تومان اجاره به صاحبخانه، تنها ۴۲۰هزار تومان قسط به بانک بدهند.
  14.  وام ودیعه تا چه حد به مستاجران کمک می‌کند؟
    قدرت وام ودیعه مسکن در هر شهر متفاوت است. برای مثال در تهران وام ۷۰میلیونی عموما می‌تواند تا ۶۰درصد از پول پیش مورد نیاز برای اجاره یک واحد معمولی را تامین کند و به طور کامل نمی‌توان روی وام حساب باز کرد اما در دیگر شهرها از جمله کرمانشاه، مبلغ وام ودیعه مسکن به حدی است که می‌تواند کل پول پیش معمول یک خانه عادی را پوشش دهد.
  15.   دریافت وام ودیعه چند ضامن لازم دارد؟
    آنطور که در سامانه ثبت‌نام وام ودیعه مسکن نوشته شده، شرایط ضمانت وام بعدا اطلاع‌رسانی می‌شود اما بانک‌ها عموما بر اساس آئین‌نامه‌های داخلی به ازای مبالغ هر ۲۰میلیون تومان یک ضامن رسمی می‌خواهند. با این حساب احتمالا وام ۷۰میلیونی در تهران سه ضامن، وام ۴۰میلیونی دو ضامن و وام ۲۵میلیونی یک ضامن لازم داشته باشد.
  16.  فرآیند پرداخت وام ودیعه مسکن چطور است؟
    وام ودیعه مسکن در ابتدا قرار بود در اختیار صاحبخانه قرار بگیرد و اقساط آن را مستاجر پرداخت کند اما شرایط ضمانت بازگشت وام باعث ایجاد تغییراتی در فرآیند وام ودیعه مسکن شد. به این شکل که حالا مبلغ وام ودیعه مسکن در اختیار خود مستاجر قرار می‌گیرد. برای دریافت وام اول باید اجاره‌نامه امضا شده باشد و تنها با ارائه کد رهگیری می‌توان وام گرفت.
  17.    دریافت وام ودیعه مسکن چقدر طول می‌کشد؟
    ثبت‌نام وام ودیعه مسکن تا پایان شهریورماه ادامه دارد و بانک‌ها تا آخر آذر ملزم به پرداخت وام به متقاضیان هستند. البته فرآیند ثبت‌نام به شکلی است که احتمالا از زمان ثبت درخواست حدود یک تا دو ماه طول می‌کشد که برای دریافت وام به بانک معرفی شوید. برای مثال سال گذشته ثبت‌نام وام ودیعه از مردادماه آغاز شد اما تا نیمه مهرماه تنها ۳۳هزار نفر از حدود ۹۰۰هزار متقاضی موفق به دریافت وام شدند.
  18.   چند نفر می‌توانند وام اجاره بگیرند؟
    امسال برای پرداخت وام ودیعه مسکن ۱۰هزار میلیارد تومان اعتبار توسط ستاد ملی مبارزه با کرونا در نظر گرفته شده است. سال گذشته ۸۵درصد اعتبار در نظر گرفته شده در قالب وام به متقاضیان پرداخت شد و بخشی از آن دست نخورده باقی ماند. پارسال ۹۲۰هزار نفر متقاضی دریافت وام ودیعه ثبت‌نام و ۳۳۵هزار نفر مدارک خود را تکمیل کردند و در نهایت ۲۲۰هزار نفر وام ودیعه مسکن گرفتند و احتمالا امسال هم همین تعداد موفق به دریافت وام ودیعه مسکن شوند.
  19.  چند نفر برای دریافت وام ثبت‌نام کردند؟
    ثبت‌نام وام ودیعه مسکن از چهارشنبه ۲۶خردادماه آغاز شده و بر اساس آمار اولیه، تا آخر خرداد ۲۳۰هزار نفر برای دریافت وام در سامانه ثبت‌نام کرده‌اند. معاون وزارت راه و شهرسازی گفته همزمان با ثبت‌نام،کار پالایش اطلاعات متقاضیان را آغاز می‌کنیم و بعد از پایان فرآیند این مورد از طریق پیامک اطلاع‌رسانی خواهد شد.
  20.  چقدر برای آماده کردن مدارک و ضامن‌ها وقت داریم؟
    زمانی که مراحل ثبت‌نام وام ودیعه مسکن را کامل کنید، بعد از مدتی اگر شرایط دریافت وام را داشته باشید پیامکی دریافت خواهید کرد که در آن بانک عامل معرفی شده است. از آن زمان تنها دو هفته فرصت دارید تا با مراجعه به بانک مدارک خود را به همراه ضمانت لازم ارائه کنید. در غیر این صورت وام ودیعه مسکن شما لغو خواهد شد.

دیدگاه خود را بنویسید

0 دیدگاه

۶۰ ساعت ویدئو
سطح دوره (پایه : بدون پیش نیاز)

ویدئوی معرفی